Spanska klädmärken

Ett land som många kanske inte inser är en stor exportör av mode är Spanien, där flera internationellt framgångsrika klädkedjor har grundats. Flera av dem finns också i Sverige.

En av dem är Mango, som grundades år 1984 i Barcelona av bröderna Isak och Nahman Andic. Mango har fler än 2 700 butiker i mer än 105 länder, och var dessutom det katalanska modemärke som agerade som pionjär på e-handelsmarknaden, då de skapade sin första hemsida år 1995, och öppnade sin första webbutik år 2000. Kanske bidrog detta till den stora spridning som Mangos kläder har fått.Mango_Mannheim_O6

Om Mango representerar Katalonien på den spanska modescenen, representeras Galicien onekligen av Zara. Zara grundades i Arteixo i Galicien, och har en ännu längre historia än Mango, då Amancio Ortega och Rosalía Mera startade företaget redan år 1975. Då öppnades den första Zara-butiken i A Coruña, också det i Galicien. Butiken hette ursprungligen Zorba, efter den klassiska filmen med samma namn, men då Ortega fick höra att det fanns en bar med samma namn bara två kvarter längre bort ändrade man namnet något, och det blev Zara. Zaras moderbolag är Inditex, som är den största klädförsäljaren i världen. Zara är deras största märke, och också de är baserade i Arteixo i Galicien, men denna spanska klädjätte äger förutom Zara också märken som Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull and Bear, Stradivarius och Uterqüe.

Ett spanskt klädmärke som inte ägs av Inditex är dock Desigual. Också detta klädmärke är baserat i Barcelona, och det grundades samma år som Mango, år 1984. Däremot var det inte i Barcelona som företaget grundades, utan på Ibiza, av den schweiziske affärsmannen Thomas Meyer. Idag finns Desiguals butiker i 74 länder världen över, och de har blivit välkända för sin unika design med lapptäckstekniker, starka färger och stora mönster.

Idag finns kläder från hela världen tillgängliga inte bara tack vare att stora kedjor som Mango och Desigual finns i en mängd olika länder, utan tack vare internet. På internet kan man dessutom oftast köpa kläder till ett bättre pris än i en fysisk butik. Ett sådant exempel är Outletsverige.se, där man kan köpa billiga kläder online från en mängd olika märken, bland annat spanska märken som Mango och Desigual.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *