Oscar de la Renta

Oscar de la Renta är ett av de mest ikoniska namnen inom modebranschen, och har varit det sedan 1960-talet. Då hade de la Renta nämligen uppdraget att skapa kläder åt Jacqueline Kennedy, som ju är välkänd som modeikon för flera generationer modeintresserade män och kvinnor.

De la Renta föddes år 1932 i Santo Domingo i Dominikanska Republiken. Han lämnade dock sitt hemland när han var 18 år gammal, för att studera konst i Spanien, närmare bestämt i Madrid, vid Real Academia de las Bellas Artes de San Fernando. För att tjäna extra pengar under denna period ritade han kläder för tidningar och modehus. Några av dessa teckningar fångade Francesca Lodges uppmärksamhet. Hon var fru till USA:s ambassadör i Spanien, och gav de la Renta i uppdrag att skapa en klänning åt hennes dotter. Den klänningen hamnade på framsidan av magasinet Life samma höst. Efter detta började de la Renta intressera sig allt mer för modevärlden, och började designa för flera stora spanska modehus. Detta ledde så småningom till att han blev lärling hos Cristóbal Balenciaga.oscar_de_la_renta_by_foto_di_matti

År 1961 lämnade de la Renta Madrid för att bege sig till Paris. Bara två år senare började han dock arbeta för Elizabeth Arden i New York, efter inrådan av Diana Vreeland, dåvarande chefredaktör för Vogue. Efter två år hos Arden öppnade dock de la Renta sitt eget modehus, som sedermera har skapat kläder för en stor grupp framstående celebriteter och för en mängd olika tillfällen – allt från röda mattan till presidentinvigningar. År 2006 breddade också de la Renta sin verksamhet genom att börja skapa bröllopsklänningar.

De la Renta gick bort i oktober år 2014, efter att länge har kämpat mot cancer. Hans företag lever dock vidare än idag, och Oscar de la Renta-klänningar är bland de dyraste man kan köpa för bröllop eller galakvällar. För många som drömmer om att äga en de la Renta-klänning, som kan kosta uppemot 100 000 kronor, är den enda chansen att kunna köpa en med gott samvete att vinna på lotto, till exempel genom att spela på Megalotto.com. Annars får man nöja sig med att köpa mindre extravaganta plagg från den ikoniska modeskaparen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *