Mode i tider av klimatförändringar

Det är många som tycker om mode och skönhet, och samtidigt vill leva mer miljövänligt. Ett problem för oss modeintresserade är att nya kläder tär på jordens resurser och de flesta av oss vill självklart minska på våra klimatavtryck. Hur kan du fortsätta med ditt modeintresse och samtidigt leva miljövänligt?

Klimatförändringarna

Idag handlar mycket av nyheterna om klimatförändringarna och att vi behöver minska på våra klimatavtryck. Samtligt måste vi både ha mat, kläder och kunna ta oss till och från skola eller jobb. För den modeintresserade kan klimatdebatten kännas jobbig, då den delvis ifrågasätter vårt intresse för mode och skönhet, samtidigt som alla måste ha kläder på sig.

Att framställa kläder, särskilt bomull, påverkar miljön mycket. Forskning visar att klädindustrin är en större klimat- och miljöbov än flyget. Finns det då en framtid för mode och skönhet eller kommer vi i framtiden att behöva klä oss i gamla kläder?

Mode

Om du gillar mode kan du göra två saker: antingen fortsätta som vanlig eller bli en god modeaktör som bry dig om planeten. Det första är enkelt, förutom när du råkar ut för en klimatdemonstration utanför favoritaffären. Det andra alternativet, att bli en god modeaktör, kräver lite mer, men är samtidigt också roligare och mer kreativt. Du kan klä dig snyggt på många sätt och samtidigt minska på dina klimatavtryck.

Handla dyrt, men hållbart

Det är bättre att köpa ett dyrt smycke eller plagg som du använder under flera år, än att köpa en ny jacka var eller varannan säsong. Om du gillar smycken kan du satsa på vackra och stilrena sådana hos jewerlybox.se. Där kan du även hittade praktiska smyckeskrin att förvara smyckena i.  I slutändan kan det rent av bli billigare att köpa en klassiskt sydd jacka för 3000 kronor, än att köpa en ny jacka för 700 kronor varje år. De billigare plaggen är alltid lite trendiga, vilket innebär att de efter ett par säsonger blir otrendiga. De dyrare plaggen har ett mer klassiskt snitt och går inte ur tiden på samma sätt.

Second hand

Det finns mycket snygg som du kan hitta i en second hand butik. Om du inte gillar att handla på second hand bör du i alla fall alltid lämna vidare dina kläder – släng dem inte! Din H&M-jacka som du använd ett år kan vara ett fynd för en annan person som antingen inte hade råd att köpa den eller som helt enkelt bara behöver en ny jacka och tycker om stilen. Om du är trött på ett par jeans betyder det inte att alla är trötta på dem. Du kan också ge dina kläder till en hjälporganisation eller sälja dem på Tradera eller Blocket på nätet.

Du kan hitta riktiga fynd på second hand, klänningen för 3000 kronor från ditt favoritmärke kan hänga på en galge för 500 kronor i en vintage-butik – snygg och ren. Genom att handla på second hand kan du också utveckla din egen stil, istället för att bara följa mainstream.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *