Den trendiga t-shirten

Den trendiga t-shirten

Alla äger förmodligen en eller ett par t-shirts. Det är ett klassiskt plagg som kan bäras under andra kläder eller ensamt för att visa upp en personlig stil, kanske genom ett märke eller en text. T-tröjan eller t-shirt som det heter på engelska har fått sitt namn efter tröjans T-liknande form. Plagget är vanligtvis gjort av bomull med korta ärmar utan krage.

675px-I'm_not_a_tomboy_—_I'm_just_better_than_youT-shirten introducerades först under slutet på 1800-talet och var en anpassning av den tidens underkläder. Man klippte helt enkelt underkläderna i två delar, vilket skapade en lång topp som man lätt kunde stoppa in i byxorna. Detta blev snabbt populärt bland gruvarbetare och senare även armén. T-shirtens popularitet spreds även bland den övriga befolkningen då det var ett relativt billigt plagg som var lättburet och enkelt att tvätta.

Ordet t-shirt blev en officiell del av det engelska språket under 1920-talet. Under 1950-talet fick t-shirten ett enormt uppsving då den kunde synas på Hollywoodstjärnor som Marlon Brando. Detta ökade snabbt försäljningen då unga pojkar ville förknippas med Brandos rebelliska personlighet.

Från och med slutet av 1930-talet började t-shirts med tryck smyga sig in på marknaden. Exempel på detta kunde man bland annat se i filmen Trollkarlen från Oz, där tre män bar gröna t-shirts med ordet “Oz” tryckt på framsidan.

På det tidiga 50-talet började företag i Miami, Florida, att dekorera t-shirts med namn på hotell och olika karaktärer. Under 1960-talet blev t-shirt med tryck väldigt populära som ett uttryck för personlighet bland ungdomar och även för meddelanden och symboler för reklam.

Den vanligaste tryckmetoden som brukar användas för att dekorera t-shirts är screentryck, vilket kallas screen printing på engelska. Där målar man fast ett tryck på plagget genom att ha en ramspänd duk som släpper in färg till en schablon. Screentryck är en hållbar metod som kan spåras ända tillbaka till medeltiden.

Spolar man fram till 2016 kan vi se att t-shirts med tryck återigen är trendigt. Då 70-talet är väldigt inne just nu så känns t-shirts med tryck helt rätt. Det är ett bekvämt mode som är extra kul då du kan skapa dina egna tryck, vilket gör dem väldigt personliga. Du kan enkelt beställa hem din t-shirt med tryck via nätet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *