Coco Chanel

Coco Chanel, vars egentliga namn var Gabrielle Bonheur Chanel, har gått till historien som en av de mest ikoniska modeskaparna genom tiderna, och hon lever vidare än idag genom märket Chanel. Chanel finns med på Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna under 1900-talet, och det är inte svårt att förstå varför när man beaktar det stora inflytande som Chanel hade på det kvinnliga modet under 1920-talet. Tillsammans med Paul Poiret tillskrivs Chanel till exempel kvinnans frigörelse från korsetten, och bidrog stort till att skapa en ny, rak silhuett inom kvinnomodet. Hon skapade också en mer sportig, enkel och bekväm stil för kvinnor, som snabbt blev populär. Chanel var mycket produktiv som designer, och skapade inte bara kläder, utan också smycken, väskor och parfymer. Hennes signaturdoft, Chanel No. 5, är en ikonisk parfym än idag.chanel_hat_from_les_modes_1912

Chanel föddes år 1883 i Maine-et-Loire i Frankrike. Hon växte upp under mycket fattiga förhållanden, och när hennes mor dog när Chanel var 12 år gammal skickades hon tillsammans med sina två systrar att bo i ett flickhem som drevs av en nunneorden. När hon var 18 år gammal, och inte längre kunde bo i flickhemmet, flyttade hon till ett hem för katolska flickor i Moulins. Där kunde hon få jobb som sömmerska, eftersom hon under sina sex år i nunneklostret hade lärt sig att sy. Under samma period uppträdde hon i en cabaret, och det var där som hon fick sitt smeknamn, Coco.

I Moulins träffade Chanel den förmögne Étienne Balsan, som var arvtagare till ett textilimperium. Chanel blev Balsans älskarinna, och under sin tid hos honom började hon designa och skapa hattar som ett tidsfördriv. Det utvecklades dock till ett litet företag, och år 1910 öppnade hon en egen liten butik i Paris. Så småningom utvecklades hennes verksamhet till att också omfatta kläder, och resten, som man säger, är historia.

Om du drömmer om att äga en väska eller ett plagg från Chanel, kan ett sätt att förverkliga din dröm vara att ta ett snabblån hos Snabbfinans.se. Du måste dock vara beredd på att betala tillbaka lånet snart därefter, eftersom räntan på liknande lån är mycket hög. Det handlar helt enkelt om hur mycket du värderar en Chanelväska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *